Pigeon Breast with Sour Cherry Sauce and Poppy Seed Crumbs

Sour cherries and poppy seeds are a traditional pairing and work really great together. Usually, you can find this combination in the form of crépes, muffins or cakes – so in most cases, they are served as dessert. Since I love to include fruits in savory dishes, I was thinking about a way of using sour cherries and poppy seeds in a more salty environment. Cherry sauce is a classic pairing for duck breasts, so I thought it might work with pigeon breasts as well. Additionally, I enhanced the plate with a few more ingredients that pair similarly well with sour cherries, which took the resulting dish into a very exciting Asian direction.

Pigeon Breast with Sour Cherry Sauce, Poppy Seed Crumbs and Sweet Potato Puree

I used sweet potato both due to its sweetness and its Asian connection – since in Beijing coal baked sweet potatoes were sold on almost every corner. Instead of a baked mash, I served the sweet potato as a smooth puree flavored with lemongrass and fresh ginger. For the cherries I used freshly ground coriander seeds and Sichuan pepper, which gave the sauce an incredibly wonderful perfume. A few random drops of toasted sesame oil and some tiny Thai basil leaves gave the final touch and perfected the Asian twist.

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2 thoughts on “Pigeon Breast with Sour Cherry Sauce and Poppy Seed Crumbs

  1. Angelika

    Robert, einfach genial! Und der Clou sind die “Poppy Seed Crumbs”. Das Gericht sieht jetzt ziemlich nach einer österreichisch-ungarischen Adaption aus, nicht wahr 😉 – mit asiatischem Touch. Ich werde diese “Poppy Seed Mehlspeise” vielleicht mit Karpfenfilet probieren….
    Auch ich liebe diese Combos mit Twist und Augenzwinkern, und vor allem süße und salzige Aromen zu vereinen!

    Wünsche Dir einen schönen Tag, frühmorgendliche Grüße aus einer Wiener Küche….
    Angelika

  2. Robert Post author

    Danke, freut mich, dass Dir das Rezept gefällt! Hm, was soll denn hierbei österreichisch sein? 😉 Also der Teig für die Mohnkrümel geht ja in Richtung Keks bzw. Quark-Öl-Grissini-Teig, allerdings hab ich den Quark weggelassen, wodurch das Ergebnis bröseliger wurde. Mohn ist sehr beliebt in Ungarn, man ist es auch einfach nur mit Nudeln und Puderzucker. Und Sauerkirschen (Weichsel) sind wesentlich mehr präsent, als hier in Franken z.B. wo man eigtl. nur von süßen Kirchen erschlagen wird. Der asiatische Touch wirkte sehr dezent, dafür jedoch in jedem Element aufs Neue überraschend.

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